Wednesday, October 30, 2013

Takaisin sorvin ääreen

Puolen vuoden hiljaiselon jälkeen, lienee aika taas kertoa kuulumisia.
Puoli vuotta on melkoisen paljon mahduttaa yhteen tekstiin. Laitan eri kategoriat eri alaotsikoiden alle, mikäli jokin osio kiinnostaa tai ei kiinnosta niin ei tarvitse lukea kaikkea.
Tarinoita kerron (tässä järjestyksestä) tältä kesältä, matkalta takaisin (hauska tapahtuma), alkaneelta kouluvuodelta, ja lopulta kerron ensimmäisien kisojen tuloksista.


Kesä 2013


Koulu päättyi meillä taas kerran yli kuukauden myöhemmin kuin muilla kouluilla täällä. Pääsin Suomeen pari viikkoa ennen Jyväskylän SM-kisoja. Treenailin vanhojen tuttujen kanssa tuon ajan Helsingissä HSS:n riveissä.

Heinäkuun alussa kävin polskimassa muutaman altaanmitan Jyväskylässä, tällä kertaa ilman tuliaisia kotiintuomiseksi (ehdin jo melkein tottua mitalien saamiseen SM kisoissa). Toivottavasti on parempi onni ensi kerralla. Koko tapahtuma oli kuin sukukokous, kaikkine tuttuine ja ystävineen – yksi kesän huipentumista.

Loppu kesästä sujui rentoutuessa ja nähdessä kavereita ja sukulaisia. Haminan ja Helsingin välin surffailun lisäksi tuli käytyä Satakunnassa, jossa serkkuni vietti ylioppilasjuhliaan. Hienojen juhlien paras herkku (ruokapöydän antimien lisäksi) oli nähdä koko toinen puoli suvusta. On melko harvinaista, että kyseinen joukko ihmisiä on samalla mantereellä. Siksi saman katon alla oleminen tuntui melkoisen hienolta. (Beach volley -revanssia odotellessa.)



Paluumatka (Hki - Man - Chi)


Kuten yleensä, varasin lentoni enemmän tai vahemmän viime tinkaan (kuten täällä sanotaan: jos teet asiat viimeisellä minuutilla, niiden tekemiseen menee vain minuutti). Varasin halvan lennon Manchesterin kautta, ajatuksella että saisin käydä viettämässä aikaa tutustuen kaupunkiin, jonka jälkeen palaisin nukkumaan lentokentälle ennen aamun lentoa. 14 tunnin välilasku ei mennyt aivan odotuksien mukaisesti.

Junailin tieni kaupunkiin kuten ajattelinkin, kävin syömässä (kuten suunnittelin), ja menin istumaan ketkeksi perinteisen näköiseen pubiin (kuten oli tarkoitus). Siihen suunnitelmat tyssäsivätkin. Aloin juttelemaan baarimikon kanssa, joka myöhemmin paljastui baarimikkoa tuuraavaksi baarin omistajaksi (omistaa 5 baaria ja radioaseman). Hän tilasi pizzaa ja vietimme tunteja hänen kavereidensa kanssa hengaillen. Tarkoitukseni palata viimeisellä junalla peruuntui, kun hän tarjoutui ajamaan minut takaisin kentälle. Tämäkin suunnitelma muuttui, kun hän tarjosi yöpaikkaa yläkerrassa. Yläkerrassa päädyin viettämään aikaa muutaman britti-julkkiksen -ja laulajan kanssa viiteen asti aamulla, kunnes aamulla paikan omistaja ajoi minut kentälle. Voi olla että käyn samassa paikassa toistamiseen jos eksyn uudestaan Manchesteriin. 



Paluu arkeen (altaaseen, kouluun ja arjen juhliin)


Joskus nuorempana kesälöman loppuminen oli enemmän kuin harmillinen asia – ei enää. Kesän lopulla aloin jo kaipailla takaisin kouluun oppimaan miten maailma pyörii. Treenatessa Haminan Uimaseuran kanssa, alkoi myös tehdä mieli takaisin normaaliin treenirutiiniin. Siksi oli hyvä fiilis, kun kaverin kyydillä ajoimme lentokentältä takaisin kampukselle.

Back to the grind; takaisin sorvin ääreen. Viime vuonna aloitin loukkaantuneena. Skapelin alta altaaseen paluu ei sujunut kuten halusin, ja jäin kaudelle asettamistani tavoitteista. Keväällä, yliopistouintikauden jälkeen, tavoitteemme oli luoda teknisesti, voiman puolesta, ja aerobisesti pohjat tälle kaudelle. Ja nyt viimein kauden alkaessa lähden uimaan kilpailuja ikään kuin revanssi mielessä.

Keväällä saavutin altaan ulkopuolella tähän asti parhaat tulokseni. Ensimmäisen vuoden jälkeen olen jatkuvasti parantanut akateemisia tuloksiani ja juuri luinkin netistä olleeni keväällä Academic All-American (B-raja NCAA kisoihin ja yli 3.5 keskiarvo (GPA) ovat kriteereinä). Parantuneet akateemiset tulokset johtunevat osaltaan parantuneesta englannin kielestä ja esseen kirjoittamistaidoista. Mielenkiintoisemmat kurssit tuskin haittaavaat myöskään. Ensimmäisenä vuotena oppilaan tulee käydä jonkin verran pakollisia kursseja eri aihealueilta (kuten suomalaisessa lukiossa). Nyt saan lähes vapaasti valita mitä haluan opiskella (kunhan ne vievät opintojani eteenpäin kohti valmistumista).

Tässä jaksossa toivon jatkavani hyviä tuloksia. Kurssitkin ovat taas mielenkiintoisia:
Political Inferences: opiskellaan miten valtiotieteissä (lähin vastine) tehdään päätelmiä ja ennustetaan tulevia tapahtumia.
Marketing and Management: markkinoinnin ja bisneksen perusasioita.
Time of Crisis '08: Miten 2008 alkanut kansainvälinen talouskriisi alkoi, tapahtui, ja miten se vaikuttaa eri tapahtumiin (Arab Finance, Arab Spring, Political Decisions...).
Vietnam Wars: 1945 alkanut konflikti, sen historia, amerikkalaisten osuus kyseisessä sodassa, ja miten se yhä vaikuttaa amerikkalaisten poliittisiin päätöksiin.


Tähän syksyyn on mahtunut paljon juhlatunnelmiakin. Muutamana viikonloppuna jenkkifutis (amerikkalainen jalkapallo) joukkueemme on pelannut kotipeleissä. Vaikka stadion on täkäläisittäin pieni (noin 40 000 istumapaikkaa), siihen mahtuu silti paljon urheiluhenkeä.

Joukkueemme pelasi alkuvuodesta todella hyvin, jonka ansiosta maan laajuinen ohjelma "College Game Day" tuli tekemään shown illan pelistä. Kyseinen show on amerikkalaisittain todella suosittu. Ohjelma alkaa aamuyöllä, jatkuu koko päivän, ja päättyy illan peliin. Osallistuimme ohjelmaan uimalla järvestä rannalle, kun televisiokameran seurasivat meitä. Rannalla kävimme mainostamassa parissa mainoksessa, jonka jälkeen menimme jatkamaan treenejä altaalle.


Viime viikolla meillä (kolmannen vuoden urheilijoilla) oli etikettiateria. Hienolla aterialla meille opetettiin oikeat ruokailutavat (ei juuri mitään uutta minulle – kiitos äiti). Näitä taitoja tarvitsemme ensi kuussa, kun jokainen meistä pääsee tapaamaan täkäläisiä isoja kihoja (CEOita ja vastaavia isoista yhtiöistä). Tapahtuma on osa isompaa järjestöä koulussamme, NU for Life, jonka päämääränä on saada koulumme urheilijoille hyviä työpaikkoja.


Where's Waldo?
Five Seconds of Fame
College Game Day on iso juttu jenkeille



Urheilun juhlaa altaassa


Paluu altaaseen terveenä on ollut hienoa. Mutta normaalin kaude tavoitteisiini en ole vielä päässyt. Olen jatkanut hyviä otteita altaassa voittaen molemmissa kisoissamme 100 rintaa ja uiden kohtuullisen hyvin viesteissä. SM kisojen vapaauinnin huumaa olen myöskin päässyt jatkamaan. Listaan tähän viimeisien kahtien kisojen ajat käännöksineen (arvioinnit metreille):

50rintaa (ru) viestissä: 25.27 (noin 28.0)
100ru viestissä: 55.95 (noin 1:02.1)
100ru: 56.47 ja 56.27 (noin 1:02.4
200ru: 2:08.04 ja 2:09.09 (noin 2:22)
50vapaa (vu) viestissä: 20.71 (noin 22.9)
100vu viestissä: 45.58 (noin 50.5)


Ensi viikolla kilpailu kovenee, ja tavoitteenani on pudottaa viime viikon 100 ajasta noin sekunti. Sillä ajalla pitäisi olla mahdollisuus taas voittaa. Uimme Ohio State ja Purdue -yliopistoja vastaan, Iowa yliopiston ollessa myös kilpailuissa (heitä vastaan emme ui kuin aikojen puolesta, pisteitä laskemme vasta tammikuun kilpailuissa kun uimme heitä vastaan taas).
On vielä aikaisin kaudesta, joten aikojen kehitys on enemmänkin odotusarvo kuin toivomus. Tällä kaudella olisi tarkoitus nostaa tulokset uudelle tasolle. Katsotaan mitä kausi tuo tullessaan.