Wednesday, February 13, 2013

Taper Time

"Taper time"on nyt kaikkien yliopistouimarien huulilla. Taper kääntyy suomeksi tavallaan kartiomaiseksi vähentämiseksi. Se on juuri mitä olemme alkaneet tekemään jo jonkin aikaa. Tiimalasin lailla kohdennamme syyskuussa alkaneen yhtäjaksoisen ja kovan työn parin viikon päähän Big10 Konferensseihin. Eräs brittivalmentaja joskus vertasi viimeistelyn ja työn suhdetta vieteriin. Mitä pienemmäksi sen puristaa, sitä kauemmas se kimmahtaa. Koko syksyn, kulminoituen Kalifornian leiriin, olemme iskeneet tuota vieteriä tiukemmalle ja nyt nautimme tehdystä työstä ja "kuuntelemme kun kunto kohisee." Käytännössä tämä viimeistelyksi kutsuttu aika on aika jolloin on hyvä syy olla tekemättä yhtään mitään: "Muistakaa käyttää hissiä portaiden sijaan (Päävalmentajan huolenaiheita)."

Olemme jo jonkin aikaa vähentäneet metrejä meidän sprinttereille. Mitä enemmän lihasmassaa on, sitä kauemmin viimeistely usein vie - tietenkin yksilöllisesti vaihdellen. Sprinttereiden ei yleensä myöskään tarvitse huolehtia aeroobisen kunnon romahtamisesta samalla tavalla kuin pitkän matkan uimareiden (niiden jotka viettävät altaassa useamman minuutin).

Viime perjantaina vedimme vielä yhden kovan jalkasetin ja käsivetosetin muistuttaen jalkoja miten kunnon työtä tehdään ja tänä perjantaina saatamme vetää jotain pitempää settiä etäisesti muistuttaen. Tiistaina ja torstaina aamuina vedämme lyhyitä vetoja ja iltapäivinä kovia finstoja (50) tai vastaavia sprinttejä (kuten aiemmin - vain paljon lyhyemmin ja pidemmällä levolla). Välitreenit vedämme kevyesti ja mukavasti.

Esimerkiksi tänään (keskiviikkona) aamulla vedin 1200potkuja, 400skulling ja 300uintia. Sitten vähän vatsoja ja venyttelyä.

Viime perjantain viimeinen huuto oli pääosiltaan:
Kaksi potkusettiä:
4x (15kyykkyä, 100kovaa @2min, 15kyykkyhyppyä, 50kovempaa @1, 25kevyesti @1.30)
3x (3x50koventaen per finsta @1.30, 25all out, 25easy @2.30)
Ja uinti/vetosetti:
3x (100kv melko kovaa @2min, 2x50 200 vauhtia @1min)

Ja lopuksi tietysti 25 startilla kauden parhaaseen aikaan.

Näillä eväillä uidaan tasan kahden viikon päästä kovaa!

(c) http://www.annarborphoto.com/
Minä ja koutsi Andrew Sheaff

2 comments:

Pellava Smith said...

Hyvältä kuulostaa! Jeee!

Anonymous said...

uskomaton taistelu puoli vuotta kesän leikkauksesta ja taas huippu-uintien parissa! Odotamme BIG TEN kisoja jännityksellä!