Tuesday, October 11, 2011

Bongasin eilen uutisista kouluuni viittaavan uutisen.
Yhdysvalloissa opiskelu voi olla halpaa - tai sitten voi olla olematta.
Tuossa muutama melko kallis koulu. Northwestern on kiivennyt ihan kohtuullisille sijoille.
Yhdysvaltojen kalleimmat ovat nimittäin aika lähellä myös maailman kalleimpia.

Tämä liittyy siihen miten täällä karsitaan yliopistoon pyrkiviä opiskelijoita. Esimerkiksi Northwesterniin ei ole mitenkään mahdottomat pääsyrajat akateemisesti (vrt. minä pääsin sisään), mutta melko harvalla on mahdollisuus maksaa lähemmäs 60 000 dollaria vuodessa opiskelusta. Tämä johtaa siihen että pitää olla joko todella rikas (Jenkit suosivat rikkaita kaikessa) tai todella hyvä jossain - urheilussa, musiikissa, taiteessa tai tieteessä (akateeminen osaaminen). Näiden kautta voi saada jonkinsuuruisen stipendin koululta. Toinen tapa on hakea eri järjestöiltä stipendejä, jotka jaetaan käytännössä samoilla kriteereillä. Näin myös Yhdysvalloissa lahjakkaimmat pääsevät parhaimpiin yliopistoihin (siis omilla aloillaan parhaisiin) ja huonommat pääsevät mahdollisesti vähän heikompiin yliopistoihin.

Itsehän olen ihan kohtuullinen uinnissa, jonka avulla sain stipendin tänne. Akateemisesti samanlaista stipendiä en usko voivani saada.

2 comments:

Pellava Smith said...

Hyvä olla nopee kelluja :) Miten siellä sitten, kun on sisään päässyt, onks siellä esim. jotain tenttejä tai arvosanoja joiden pitää olla tietyn hyviä että saa jatkaa? (amerikkalaisissa leffoissa aina urheilutähdet kapinoi ja niiden koutsit laittaa ne jäähylle kunnes ne nostaa arvosanoja ja nehän on salaisesti myös superneroja...)

Uula said...

sisään pääseminen siis ei oo niin älyttömän vaikeeta (vaikka siis tänne tais hakee täks vuodeks joku parisenkymmentä tuhatta tyyppiä), mut se stipendin saaminen on vähän hankalampaa. Arvosanojen pitää olla tietyn tason yllä että on edustuskelpoinen ja jos ei oo edustuskelpoinen niin silloin stipendiä voidaan pienentää. stipendiä voidaan myös koroittaa niin akateemisten kuin urheilullisten saavutustenkin myötä. alentaa sitä voidaan urheilullisista syistä vain jos alkaa pelleilemään, ei jos on hieman huonompi kausi tai jos loukkaantuu.